Jelena 13 i Goran 8 godina iz Kragujevca

Dioptrije -2.75, -1.75/ Radionica 2016.

Sve je krenulo od kontrolnog pregleda pred Goranov polazak u skolu. Preventivno smo zakazali pregled i Jeleni, koja je  tada imala 12 godina. Otišli smo kod najčuvenijeg privatnog oftalmologa u gradu. Obzirom da moj suprug nosi naočare, doktor je odmah “znao” da će i deca sigurno imati neku dioptriju!? Pri pregledu, Goranu je ustanovljena dioptrija -0.75, a Jeleni -1.5. Rečeno nam je da je najbolje da se odmah naviknu da naočare nose po ceo dan i da će se dioptrija vremenom povećavati.

Nakon 6 meseci smo otišli na kontrolni pregled gde je Goranu dioptrija porasla na -1, a Jeleni na -1.75. Na pitanje šta se može uraditi da dioptrija ne napreduje tako brzo, dobili smo odgovor da doktorova ćerka nosi -5 pa mogu i druga deca.

Nisam mogla da se pomirim sa tim i tada kreće moja potraga za rešenjem gde putem interneta dolazim do informacija o Radionici. Pronašla sam broj telefona i prijavila oboje dece. Kada sam organizatora pitala za koliko će vremena Goran skinuti dioptriju, rečeno mi je za par dana, a Jeleni će trebati malo više – oko 3 nedelje. Znala sam da ćemo se iz Beograda vratiti bez naočara. Goran je išao na Radionicu za decu, a Jelena na Radionicu za odrasle pošto tamo pripada uzrastom.

Nakon 4 dana ja sam pala u nesvest :-), ali Goran više nikad nije stavio naočare. Sa Jelenom sam vežbala još nekih 15 dana i za nju su naočare postale prošlost.

I jos jedna važna informacija – Jeleni je doktor odredio pogrešnu dioptriju. Ona je zapravo imala veću dioptriju  -2.25. Svaki dan spavanje je bilo obavezno, ali smo mislili da je to od polenske alergije. Ustvari to je posledica preteranog zamaranja očiju nošenjem pogrešne dioptrije.

Sve sto smo čuli na Radionici je tako logično da jednostavno ne može biti drugčije. Na moju preporuku, a Vašom zaslugom, naočare je od tada dosta njih skinulo – oni koji imaju otvoren im, želju da se oslobode naočara i upornost da istraju u vežbama. Ima tu i neverovatnih slučajeva, ali ovo je naša priča.

Zahvalna sam na praktičnom znanju, a prema vašoj misiji i radu samo mogu da kažem da je izuzetna.

Hvala do neba! Svake godine šaljem nove učesnike.

Mama Milica V.