Priručnik Testovi vida

Priručnik Testovi vida

Proveri svoj vid samostalno kod kuće.

Ovaj priručnik je namenjen deci i odraslima koji imaju normalan vid kao i onima koji već nose očna pomagala. Loš vid nije nasledan i nije zauvek ako odlučiš da uradiš nešto po tom pitanju.

Ako nosiš očna pomagala, neophodno je da znaš da li je dioptrijska korekcija odgovarajuća, prejaka ili preslaba. Nošenje neadekvatne korekcije ima dugoročne posledice. Uz pomoć testova takođe možeš pratiti ako dolazi do rasta dioptrije na jednom ili oba oka.

Ako trenutno nemaš nikakav problem, važno je da znaš kako da svoj vid samostalno testiraš kako bi se na vreme uočila pojava početne dioptrije. ZAŠTO? Nije isto rešavati 1kg viška, 5kg viška ili 10kg viška.Tako je i sa dioptrijom. Na samom početku kada je dioptrija između 0.5 i 1.0, govorimo o dve ili tri nedelje vežbanja i dioptrija je prošlost. ZATO imaj testove vida uz sebe i proveravaj svoj vid kadgod poželiš kod kuće.

Šta dobijaš

Na tvoj email šaljemo PDF Priručnik Testovi vida i fajlove koje je potrebno štampati.

Priručnik obuhvata teme:

 1. Kako vid zaista funkcioniše?
 2. Šta kada primetiš da vid slabi (početna dioptrija)?
 3. Šta je uopšte normalan vid?
 4. Pogrešno nošenje očnih pomagala
 5. Loše navike koje utiču na vid
 6. Da li je loš vid nasledan/genetski?
 7. Da li je loš vid zauvek?
 8. Da li smo zaista osuđeni na naočare u starijoj dobi?

Priručnik obuhvata uputstva za testiranje vida kod kuće:

 1. Kratkovidost (minus dioptrija)
 2. Dalekovidost (plus dioptrija za čitanje i daljinu)
 3. Astigmatizam (cilindri)
 4. Koordinacija očiju (ambliopija, lenje oko, strabizam)
 5. Test jačine očnih pomagala

Za koga su testovi?

Testovi vida su namenjeni odraslima bez ograničenja u godinama i deci minimalnog uzrasta od 7 godina. Deca mlađa od 7 godina ne prave razliku u nijansama jasnoće vida i ne možeš se pouzdati u njihovu povratnu informaciju što može prouzrokovati neosnovanu brigu da postoji neki problem, a dete se jednostavno šali ili ne razume šta se od njega očekuje.

Za koga nisu testovi?

Testovi nisu od koristi za decu mlađu od 7 godina i osobe koje imaju kataraktu ili gubitak centralnog ili perifernog vida koji prouzrokuju da u vidnom polju nedostaje deo slike.

Priručnik Testovi vida

Priručnik Testovi vida

U$D 49

Klikom na dugme otvoriće se stranica na kojoj možete da kupite priručnik. Priručnik je u elektronskom obliku, PDF format i odmah je dostupan za preuzimanje po uspešno izvršenoj uplati.