Ivana, 18 godina, iz Beograda

Dioptrija +9, strabizam i astigmatizam / Radionica 2017.

Moja priča ide ovako:

Kada sam imala 2 godine, roditelji su primetili da imam problem sa vidom i odveli su me kod lekara. Odmah nam je rečeno da moram da nosim naočare. Iz godine u godinu vid mi se pogoršavao i dioptrija je bila sve veća. Ustanovljeno je i da imam strabizam na levom oku, a sa 7 godina sam imala operaciju strabizma. Iako sam strabizam imala samo na levom oku, operisano mi je i desno oko bez razloga.

Nakon operacije, moja dioptrija je bila veća nego ikad sa neverovatnih +9. Od tog trenutka sam imala i jake cilindre. To sam ja poslednjih 10 godina.

Vezano za Radionicu, u početku sam bila skeptična i nisam verovala da je moguće da skinem naočare sa ovako velikom dioptrijom. Cilj mi je bio da bar malo spustim dioptriju i da rasteretim oči. Svakodnevno sam osećala zamor i bol u očima. Na Radionici mi je ustanovljeno da zapravo nemam cilindre ni tako veliku dioptriju, a za jedan dan sam smanjila naočare sa +9 na +4. Koristila sam pomoćne naočare koje sam jednostavno izabrala u Lilly drogeriji prema uputstvu koje sam dobila na Radionici. Nastavila sam da vežbam sa pauzama kako sam imala više vežbi (dalekovidost i strabizam) i obaveze na fakultetu nisu uvek dozvoljavale da budem redovna u vežbama. Svi problemi su rešeni!!

Godinu dana kasnije moje oči su odmorne, a ja više ne nosim naočare. Potrebna je želja i trud za svaki uspeh pa tako i za ovo. Bitno je da dovoljno želiš i da veruješ!

Zahvalna i srećna!

Ivana N.