Bogdan, 32 godine iz Podgorice

Dioptrija +5 i +3, strabizam / Radionica 2020

Nikada se nisam osećao lepo zbog toga što mi oko beži pa sam kao odrastao tražio rešenja. Prekrivanje oka nije nešto što mi je dalo rezultat ni kada sam bio dete. Obišao sam brojne kliknike u inostranstvu tražeći vežbe za odrasle jer znam da vežbe postoje za decu - a zašto ne za odrasle?

Nisam pronašao rešenje sve dok u maju 2020. nisam došao u Beograd na trening vida. Fasciniralo me je odmah prvog dana da postoje testovi vida uz pomoć kojih znam kakav mi je vid, koordinacija i dioptrija. Moje levo oko sa manjom dioptrijom zapravo nema dioptriju. Razlog zašto sam nosio +3 je da se smanji glavobolja usled velike razlike u kvalitetu vida između očiju.

Moj fokus je bio na tome da oporavim strabizam na desnom oku jer dioptrija +5 nije puno značila za to kako vidim na to oko. Probao sam različite dioptrije i jednako loše video i sa +2, +3, +4. Nikakve razlike nije bilo pa sam se pitao zašto nosim baš +5. Odgovor je - zato što takva dioptrija omogućava da oko koje beži većinu vremena stoji pravo.

Prihvatio sam novi pristup jer mi je zvučalo logično. Vežbao sa koordinaciju očiju 3 do 4 dana u nedelji i radio vežbe za relaksaciju očiju jer sam s vremena na vreme osećao napor. Nakon nepuna 2 meseca i ukupno 28 dana efektivnog rada vezbe za koordinaciju, moje oči rade savršeno i oko mi više ne beži.

Sada nosim za desno oko svega +1.5 i samo kada radim vežbe dok ne dođem do dioptrije +1. U tom trenutku naočare postaju prošlost. Levo oko je perfektnog vida!

Upornost se isplati i svi koji žele da reše slične probleme treba da razumeju da mogu sami. Hvala Gorici i njenom timu što su mi izašli u susret kada sam mogao da doputujem u Beograd.

Puno sreće u daljem radu.

Bogdan V.