Aleksandar, 8 godina iz Valjeva

Dioptrija +8, strabizam / Radionica 2020

aa

Aleksa nosi naočare od 5 godine kada mu je ustanovljena dioptrija +3. Za svega 3 godine je porasla na +8, a nošenje flastera nije pomagalo da levo oko prestane da luta.

Moj sin obožava fudbal i bez obzira na naočare, on trenira. Više puta se na treningu desilo da se naočare polome i tada je u suzama govorio kako ne vidi loptu bez njih.

Za Radionicu smo saznali od škloskog druga koji je bio na Radionici u Beogradu 2019. i više ne nosi naočare. Kao roditelji, nismo bili sigurni da li bi vežbe uspele za nas jer Aleksandar ima mnogo veću dioptriju i uz to strabizam.

No, kako nismo pronašli rešenje kod brojnih očnih lekara koje smo posetili, rešili smo da damo šansu vežbama g.Lea Angarta.

Tog petka nakon prvog dana Radionice smo dobili vežbe koje smo sa sinom radili tokom vikenda. Naša sreća je bila ogromna već u nedelju ujutru kada smo ustanovili da je dioptrija sa +8 pala na +2! Za strabizam smo imali 1 vežbu sa puno ponavljanja dnevno, ali je Aleksandar već u jutarnjim satima uspeo da uključi i drugo oko da prati.

U ponedeljak smo došli na drugi dan Radionice i u neverici prijavili da na testu za blizinu (služi za merenje plus dioptrije) naš sin VIDI SVE! Leo i Gorica su proverili i konstatovali smo da je dioptrija nestala. Na testu za strabizam, potvrdili smo da je nakon 2 dana vežbanja strabizam nestao. Preostaje nam da vežbamo još svega par dana da utvrdimo da je koordinacija očiju uredu i na većoj udaljenosti kao na blizinu.

Ja kao mama, i dalje zabrinuta, pitala sam da li su mu potrebne naočare možda za školu ili da bi video loptu na treningu. U tom trenutku mi je moj sin rekao: “Ali mama, pa juče sam bez naočara igrao fudbal sa teniskom lopticom i video sam je!“

Dobila sam odgovor i potekle su suze za sav pretrpljeni strah u predhodnim godinama kada moje dete nije moglo da funkcioniše kao sva druga deca.

Hvala Leo. Hvala Gorice što organizuješ Radionice u Beogradu.

Oči moga sina konačno stoje pravo i on je sada drugo dete puno samopouzdanja.

Sve preporuke i veliki pozdrav od cele naše porodice.

Mama Ljiljana N.