Deca i problemi sa vidom

Deca i problemi sa vidom
  1. Šta svi roditelji treba da znaju?
  2. Disleksija ili problem sa koordinacijom očiju?
  3. Pristup treninga vida kod dece.

Važno je znati da se skoro svi rađamo dalekovidi kako je priroda oči namenila za gledanje u daljinu - nekada se supermarket nalazio u šumi.

Dalekovidost se obično izbalansira do polaska u školu, međutim, i tada se dešava da deca još uvek imaju neki stepen plus dioptrije. Scenario je takav da kada se to ustanovi na očnom pregledu, roditelj dobije kritiku i svi su iznenađeni da niko nije primetio. Zapravo, biti dalekovid je fantastično jer takvo dete vidi dalje od onoga što se smatra vidom na daljinu 100%!

Problem nastaje kada dete krene u školu i ima poteškoće sa višesatnim radom na blizinu koje zahteva čitanje i pisanje. Zbog plus dioptrije oči se brže zamaraju. Uobičajeni pristup je da dete dobija naočare za koje roditelji znaju da se moraju menjati, nekad i više puta godišnje. Jačina dioptrije stalno raste, a rešenje ne postoji. Naočare koriguju nedostatak vida, ali ste i dalje kratkovidi ili dalekovidi kad ih skinete. Očnim pomagalima se rešava posledica, a ne uzrok.

Koordinacija očiju se ne testira na standardnom očnom pregledu.

Jedan od problema koji često ostaje nezapažen kod dece dok ne bude prekasno je koordinacija očiju. Očni lekari nemaju način da provere da li problem postoji dok on ne postane očigledan - lutajuće oko. Veština konvergencije očiju je veoma važna za čitanje.

Istraživanja pokazuju da 80% dece koja imaju nesposobnost ili poteškoće pri čitanju, uključujući dijagnozu disleksije, zapravo imaju oslabljene osnovne veštine vida vezano za konvergenciju očiju.

Oči ne gledaju zajedno u istu tačku. Ta deca ne uspevaju da završe rečenicu koju čitaju jer im fokus “skoči” na red slova iznad ili ispod. Neka deca imaju efekat da čitaju u dve ravni i naprosto ne znaju da objasne šta vide.

Trening vida je nastao kao odgovor na ogromnu potrebu za prirodnim i delotvornim načinima za rešavanje problema sa vidom. Ishod treninga vida je potpuno vraćanje prirodne sposobnosti da se jasno vidi a oči u potpunosti koordinisano koriste.

Pristup treninga vida za decu.

Radionice za decu su osmišljene kao igra vežbi sa ciljem da razvijaju i oporavljaju normalne funkcije vida. Naučićete jednostavne vežbe koje timski radite sa svojim detetom prema dogovorenoj dinamici za svako dete pojedinačno. Ova metoda Vas ne obavezuje na dugotrajne i često skupe terapije sa neizvesnim rezultatom. Naš pristup je da Vas naučimo vežbama koje su dokazano delotvorne za konkretan problem. Sve vežbe su savršeno bezbedne i sa lakoćom se izvode kod kuće. Najvažniji koncept je - dete je to koje radi vežbe, a od roditelja se očekuje da izdvoje vreme za vežbanje sa svojim detetom.

Program treninga vida za decu je delotvoran kod kratkovidosti (miopije), dalekovidosti (hiperopije), astigmatizma (cilindri), ambliopije (lenjog oka), strabizma (lutajećeg oka) i problema sa koordinacijom (usklađivanjem kretanja očiju). Prvi dan Radionice za decu radimo testove i naučite vežbe, a zatim kod kuće 1 ili 2 dana vežbate. Iskustvo je takvo da kada dođete na drugi dan Radionice, svako dete ima merljiv progres, a barem trećina učesnika ostavlja naočare. Zbog ovako brze reakcije i oporavka vida kod dece, apelujemo na roditelje da decu dovedete na Radionicu u uzrastu 8-12 godina.