Reč instruktora i učesnika

Dioptrija -4, visok cilindar, keratokonus

Reč instruktora, nekada davno učesnika Radionice Magične oči u Ljubljani 2011. godine

Ja sam Gorica Mijović, a moj put je krenuo od učesnika do organizatora pa do instruktora Radionice.

KADA JE PROBLEM NASTAO?

Moja dioptrija se pojavila u 23.godini i odmah je ustanovljen visok cilindar. Meka sočiva sam nosila oko 6 meseci i morala sam da pređem na tvrda (Gas Permeable). Nakon niza mučnih pregleda, širenja zenica, topografije očiju, dobila sam neodgovarajuća i neudobna sočiva. Godinu dana kasnije mi je rečeno da oko 30e godine očekujem transplataciju rožnjače jer imam keratokonus. Ovu dijagnozu sam dobila u Americi i potvrđena je u Beogradu. Moj strah je bio toliki da sam mesecima pretraživala šta takva operacija znači.

KOLIKO JE ZAISTA BILO STRAŠNO?

Skupa sočiva koja sam nosila nisu uticala na to da puno bolje vidim. Očni lekari su digli ruke i nisu više ni pokušavali da pronađu nešto što više odgovara. Slova na monitoru su mi bila uvećana na 150% da bih mogla da radim, a najteže mi je padalo to što sočiva nisu uspevala da koriguju moj vid da bi bila sposobna da vozim. Na neki način, od tog momenta, sebe sam smatrala invalidom. Svakodnevno i godinama sam koristila veštačke suze koje nisu pomagale jer su mi oči bile ekstremno suve.

SVIMA JE POTREBAN NEKO KO ĆE UPALITI SVETLO.

Moj prijatelj, kome ću večno biti zahvalna, mi je rekao za g.Lea Angarta i da je najbliže da odem na Radionicu u Ljubljanu. O mom skepticizmu dovoljno govori činjenica da skoro godinu dana nisam mogla da donesem odluku da odem na Radionicu. Isti prijatelj je za mene uplatio Radionicu, put i smeštaj i rekao da će prihvatiti novac od mene tek kada zaista odem i dam šansu Leovoj metodi. S jedne strane, svima sam već bila dosadila sa svojim problemom, a sa druge strane, sada me je bilo sramota da ne odem. Sumnja da li će vežbe raditi za moj problem je i dalje bila prisutna.

TO MENI NE MOŽE POMOĆI. ILI MOŽE?

Nisam verovala da se tako kompleksan problem sa vidom može rešiti vežbama. U tom trenutku sam nosila tvrda sočiva već 3 godine i slušala samo pesimistične i obeshrabrujuće dijagnoze. Malo je reći da je moja frustracija prevazilazila okvire normalnog.

LEOV OSMEH I JEDNA REČENICA SU ME UVERILI DA JE ZA MENE MOGUĆE.

Dolaskom u Ljubljanu, shvatila sam da postoje liste čekanja za učešće na Radionici i da je preporuka toliko velika da je pravo čudo da imam mesto. Dok su učesnici pristizali, uhvatila sam momenat da priđem Leu i pitam da li ima rešenja za moj problem. Nasmejao se i rekao: “Ti nemaš keratokonus. To je samo jači cilindar koji će nestati za oko mesec dana vežbanja, a minus dioptriju ćeš zatim lako rešiti."

HVALA NA ZNANJU VAŽNOM ZA BUDUĆE GENERACIJE.

Za nepuna 4 meseca vežbi sam rešila sve probleme i od aprila 2012. imam perfektan vid. Vozim, radim, a od suvih očiju i operacije ni traga. Od tada nisam uradila nijednu vežbu, osim kada na Radionicama demonstriram učesnicima.

Hvala velikom čoveku i istinskom znalcu kako vid funkcioniše.

Hvala mom prijatelju koji je dan danas uz mene i koji me je podržao da postanem organizator i instruktor Radionice za Srbiju 2013. godine. Najbolji osećaj na svetu je pomoći onima kojima je to potrebno. Moja motivacija je ista kao i prvog dana i zahvaljujem svim dosadašnjim učesnicima što su prepoznali pravu vrednost i poverovali da je i za njih moguće. Hvala na brojnim preporukama, a NAJVIŠE HVALA NA TOME ŠTO SU POPRAVILI SVOJ VID.

Gorica Mijović